Beste forbrukslån 2024

Finn gode lån uten sikkerhet

Finn gode lån uten sikkerhet

Hvorfor koster forbrukslån så mye?

Den viktigste grunnen til at slike lån er dyre, er fordi man ikke trenger å stille sikkerhet i form av bolig. Dette betyr at bankens tap er forholdsvis store ettersom risikoen for å låne ut penger uten sikkerhet er høy. Det er forholdsvis mange som ikke klarer å betale tilbake lånene, og dette betyr at banken må hente inn tapene fra de andre kundene. Dermed blir også renten, dvs bankens margin og inntjening, desto mer høy. At bankene også ser sitt snitt til å tjene litt ekstra på disse lånene er en del av praksisen idag. Dersom de greier å redusere tapene sine, vil du kunne sitte igjen med en hyggelig profitt i bunn. Vel og merke for banken.

Hvordan få lavest mulig rente?

Det viktigste er å søke i mange banker. Ettersom bankene har ulike systemer for kredittscore vil du hos en bank kunne få gode vilkår og hos en annen bank kanskje i verste fall bli avvist. Derfor er tommelfingerregelen å søke i så mange banker som mulig, eventuelt å søke via tjenester som videreformidler søknaden til mange banker og finansieringsselskaper. Da får du ofte rask tilbakemelding og slipper å fylle ut søknaden gjentatte ganger.

  • EFFEKTIV RENTE - Sammenlign alltid den effektive renten som inkluderer gebyrer og avgifter. Nominell rente er "lurerenten".
  • SE ETTER RENTEEKSEMPELET - All reklame for lån uten sikkerhet og kredittkort må inneholde et likt låneeksempel. Da kan du enkelere sammenligne ulike lån opp mot hverandre.
  • GJELDSFORSIKRING - Med mindre du har en ustabil og uforutsigbar økonomi og arbeidssituasjon, så lønner det seg sjeldent med gjeldsforsikring.
  • MÅNEDLIG KOSTNAD - Sjekk alltid hva den månedlige kostnaden er på lånet når du får tilbudet fra banken. Er dette en kostnad du realistisk sett kan leve med?

Hva er en kredittscore og hvordan påvirker dette lånevilkårene?

Banker og finansieringsselskaper driver risikobasert prising av denne typen usikrede lån. Dvs ettersom de ikke tar sikkerhet i hus eller fast eiendom, så er den eneste sikkerheten bankene har, at du som søker stiller personlig ansvarlig for lånet. Derfor vil de foreta en bakgrunnssjekk av din økonomi og betalingsvaner for å undersøke hvorvidt du er ansett for å være en god betaler og hvilke størrelse på lånet du er i stand til å håndtere. De vil med andre ord foreta en rask og enkel stresstest av økonomien din.
Denne sjekken kalles en kredittscore. Poengscore spiller på at systemene tildeler en poengsum som vil si noe om hvor på skalaen man havner. Fra dårlig betaler, med dårlig økonomi - til god betaler, med solid økonomi.

Jo bedre poengsum og kredittscore jo bedre vilkår får du på lånet. Du vil få høyere innvilget lånebeløp og lavere rente. Og i motsatt ende vil du ikke få innvilget lån eventuelt lavt lånebeløp og høy rente.

Bør man ta opp slike lån?

Det korte svaret er et klart nei, ettersom disse lånene er såpass dyre. Det litt lengre svaret er at det kommer litt an på. Av og til trenger man litt ekstra og har ingen andre muligheter til å finansiere en stor utgift. Da kan det være greit å ta det. Men forsøk andre løsninger først (med unntak av kredittkort som koster enda mer.)
Er du først nødt til å ta opp et forbrukslån så bør du sørge for å nedbetale det så fort som mulig. Har du en bolig og kan låne litt ekstra på huset, så er det en bedre løsning.  Da får du i tillegg mindre å holde styr på og en betydelig lavere månedlig kostnad.
Hvis du ikke har noen andre valg enn forbrukslån, ta opp så lite som mulig i lån. Har du mange slike lån og kredittkortgjeld vil det som regel lønne seg å samle disse i ett lån gjennom det som kalles refinansiering, eller aller helst nedbetale de ved hjelp av å f.eks. utvide boliglånet.
Forbruksgjeld er dyrt - unngå det dersom du kan.

Er du på jakt etter gode tilbud, enten det gjelder vanlig private lån, lån uten sikkerhet eller forbrukslån så er disse sidene for deg. Hvis du vil ha en enkel innføring i hva det egentlig vil si å ta opp et forbrukslån, ta en titt på vår lettfattelige guide.

Tips

En av grunnene til at slike lån er dyre, er det enkle faktum at man ikke trenger å stille sikkerhet for å få pengene utbetalt. Når det gjelder andre typer må man enten stille huset, eiendommen, båt eller bil som garanti for at banken eller finansieringsinstitusjonen skal få pengene igjen, mens man i dette tilfelle må stille seg selv som personlig ansvarlig.

Ja, det er dyrt og derfor bør du tenke nøye gjennom om du faktisk har behov for pengene. For eksempel sier tommelfingerregelen at man skal låne til bolig og bruke kontanter til forbruk. Still deg derfor spørsmålet om det du trenger penger til kan utsettes eller om du om kort tid vil få litt bedre råd, eller om du kan spare over tid? Forskudd på lønning, betalingsutsettelser på boliglån og lignende, refinansiering er andre kilder for din personlige kapital.

Men i realiteten er selvfølgelig ikke livet slik og enkelte ganger trenger man hurtig penger. Da er man stilt ovenfor noen alternativer hvorav forbrukslån er en av disse. Sammenligner man med kredittkort vil mange være overrasket over at kredittkortlån gjerne er betraktelig dyrere.

Mange kroner å spare på å få det beste rentetilbudet

Du kan derfor shoppe rundt etter den banken som kan gi deg de beste vilkårene og de laveste rentene. Nøy deg derfor ikke med det første og beste tilbudet, men ta deg tid til å vurdere flere ettersom du kan spare tusenvis av kroner på å få det beste rentetilbudet.

De fleste bankene tilbyr idag renter som er basert på en kredittsjekk av deg, dvs utifra hvor stor risiko de mener det er å låne ut penger til deg. Har du en stabil inntekt og en sunn økonomi stiller du svært sterkt til å få en lav rente. Har du derimot allerede høye låneutgifter, betalingsanmerkninger og en lav inntekt vil mange banker enten gi avslag eller en svært høy rente. Disse prismodellene kan variere nokså mye fra bank til bank, derfor er det lønnsomt å få flere tilbud.

En liten huskeliste:
  • Ikke la deg lure når bankene oppgir nominell rente. Spør alltid etter den effektive renten som skal inkludere avgifter og gebyrer
  • Sjekk hvor høyt etableringsgebyret er - dette kan variere fra 0 til mer enn 1000 kr
  • Før du signerer få bekreftet hvor mye du må betale i måneden - er dette noe du kan greie å betale? Tilbyr banken betalingsfrie måneder?
  • Med mindre du har en svært ustabil økonomi så lønner det seg sjeldent å tegne gjeldsforsikring
Del artikkel
You’ve successfully subscribed to Compare.no
Welcome back! You’ve successfully signed in.
Great! You’ve successfully signed up.
Success! Your email is updated.
Your link has expired
Success! Check your email for magic link to sign-in.
Please enter at least 3 characters 0 Results for your search